Plastic vaarbewijs pasje verplicht vanaf 1-1-2016

Vanaf 1 januari 2016 is het verplicht om in het bezit te zijn van het nieuwe plastic vaarbewijs pasje. Deze is minder fraudegevoelig en geeft meer informatie weer dan de oude. Op het oude papieren vaarbewijs stond bijvoorbeeld geen pasfoto en vaak zijn de gegevens niet meer duidelijk te lezen. Alle oude papieren vaarbewijs exemplaren die zijn afgegeven voor september 2001 zijn vanaf 1-1-2016 dus niet meer geldig. Alle vaarbewijzen die na september 2001 zijn afgegeven zijn al van plastic en die blijven gewoon geldig.

Ruil je papieren vaarbewijs gratis om voor een nieuw plastic vaarbewijs pasje.

vaarbewijs pasjeOp de website van Vamex kun je een aanvraag doen voor een gratis omruil van je vaarbewijs. Denk er wel om dat je tijdens het aanvragen van een plastic vaarbewijs pasje een paar weken je oude vaarbewijs kwijt bent. Met het vaarseizoen voor de deur, is het dus verstandig om zo snel mogelijk je vaarbewijs pasje te regelen mocht je dit nog niet hebben gedaan. Vraag nu gratis omruil aan. Bij de aanvraag moet je het oude vaarbewijs meesturen, dus maak in de tussentijd wel even een kopie van het oude exemplaar.

Ben je je oude vaarbewijs kwijt?

Geen probleem, dan kun je nog steeds een nieuw exemplaar aanvragen van je vaarbewijs en krijg je alsnog een nieuw plastic vaarbewijs pasje. Je komt dan alleen niet in aanmerking voor een gratis omruil, aangezien dit geldt als een nieuwe afgifte (duplicaat). De kosten van een nieuw pasje bedragen dan €20,-.

Wat gebeurt er als ik niet omruil?

Het oude papieren vaarbewijs geldt niet meer als een geldig vaarbewijs. Ga je toch varen met een oud vaarbewijs, riskeer je een boete. Op varen zonder vaarbewijs staat een boete van €550,-. Naast een forse boete, kun je ook in problemen komen met je bootverzekering. De bootverzekering zal bij een aanvaring het oude papieren vaarbewijs namelijk niet meer accepteren. Zorg er dus voor dat je pas weer het water op gaat met een plastic vaarbewijs pasje op zak, en voorkom op deze manier .