Alles over het Vaarbewijs

Er zijn verschillende soorten vaarbewijzen met elk hun eigen geldigheid en gebied. Is het nu eigenlijk altijd verplicht om een vaarbewijs te hebben? En als je nog een vaarbewijs moet halen, welke heb jij dan nodig?

Is een vaarbewijs verplicht?

Een geldig vaarbewijs heb je in ieder geval nodig bij een boot vanaf 15 meter. Bij kleinere boten is een vaarbewijs niet verplicht, tenzij je een motor hebt waarmee je boot harder dan 20 km per uur kan varen. Let op, het gaat er hier om dat je boot harder dan dat kan varen, niet om hoe hard je op dat moment vaart als je wordt aangehouden.

Met wat voor boten kan ik varen zonder vaarbewijs?

Als je een boot hebt die minder dan 15 meter is en die minder hard (aangedreven) kan varen dan 20 km per uur. Bijvoorbeeld voor een kleinere zeilboot of catamaran zonder motor. Misschien kan jouw catamaran wel harder varen dan 20 km per uur, maar als er geen motor op zit hoef je nog steeds geen vaarbewijs te hebben.

vaarbewijsWat is het verschil tussen vaarbewijs I en vaarbewijs II?

Met een vaarbewijs I mag je in alle Nederlandse binnenwateren varen met boten tot 25 meter. Behalve het IJsselmeer. Dit is het meest gangbare vaarbewijs voor de pleziervaart. Met vaarbewijs I en II mag je ook op het IJsselmeer, de Waddenzee en de kustwateren varen. Om in het bezit van vaarbewijs II te komen moet je ook in het bezit zijn van vaarbewijs I. Alleen een examen vaarbewijs II halen voldoet niet.

Wil je een grotere toch maken, bijvoorbeeld een oversteek naar Engeland? Dan heb je een ICC (Internationaal Certificaat van Competentie) nodig.

Wat leer ik als ik mijn vaarbewijs ga halen?

Bij vaarbewijs I leer je simpel gezegd wat de regels op het water zijn. De lesstof van vaarbewijs II is wat zwaarder. Daar wordt van je verwacht dat je een reis kunt uitstippelen en koers kunt uitzetten van A naar B, rekening houdend met alle omstandigheden, zoals getij, stroming, wind etc.

Waar geldt het vaarbewijs?

In alle Nederlandse wateren. Wil je over de grens varen? Dan kun je als je in het bezit bent van vaarbewijs I en/of II, een internationaal certificaat (ICC) aanvragen. Als je je examen hebt gehaald na 1 januari 2010, heb je als het goed is direct een ICC gekregen. Bij een vaarbewijs I is dat een ICC for inland waters, bij II voor inland and coastal waters.

Heb ik in het buitenland een vaarbewijs nodig?

Ja. In de meeste landen is het verplicht om de internationale versie, ICC (Internationaal Certificaat van Competentie) bij je te dragen. Er zijn wel verschillen in de vaarbewijzen die je nodig hebt per land. In Duitsland heb je bijvoorbeeld een sportpatent nodig met een boot van 15 tot 25 meter. In België kom je goed uit de voeten met een Nederlandse. In de meeste Europese landen heb je een ICC nodig vanaf een bepaald aantal pk’s. Dat aantal pk’s verschilt per land.

Wat kost het om mijn vaarbewijs te halen?

Wil je je vaarbewijs halen? Dit kan met een dagcursus op locatie, maar je kunt er ook voor kiezen om een online cursus te doen. Hier zijn tal van aanbieders voor te vinden op internet. De tarieven voor de vaarbewijzen zijn verschillend per aanbieder, en afhankelijk of je de cursus online (prijzen vanaf 40 euro) wilt doen of ergens op locatie (rond 140 euro). Er zijn ook wel eens aanbiedingen te vinden met flinke kortingen, bijvoorbeeld via Groupon (rond 20 euro).

Heb je nog een papieren versie?

Het vaarbewijs is in Nederland verplicht sinds 1992. De eerste vaarbewijzen werden uitgegeven op papier. Als je nu examen doet, krijg je een plastic vaarbewijs pasje in creditcard formaat. De oude papieren versie is niet meer geldig. Lees hier wat je kunt doen als je nog een oud vaarbewijs hebt.

Ben je je vaarbewijs kwijt? Wat te doen.

Als je je vaarbewijs verloren bent, kun je een kopie opvragen bij Vamex. De kosten zijn 20 euro, en dan krijg je een nieuw pasje toegestuurd.