Saildrive onderhoud belangrijk voor je bootverzekering

Waar moet je op letten bij saildrive onderhoud?

saildriveDe saildrive zit op een hele kwetsbare plek in je boot. Immers gaat de saildrive via een gat door de romp van de boot naar buiten het water in. Als het systeem lek is, maak je water en zinkt je boot. Zaak dus om je saildrive vakkundig te laten bevestigen en onderhouden. De waterwering van de saildrive wordt gedaan door middel van een rubberen manchet. Dit manchet houdt het water buiten de boot. Nu is het best lastig om dit onderdeel regelmatig te inspecteren omdat het onder de boot ligt. Gelukkig zit er een sensor ingebouwd in het afdichtsysteem, zodat er een alarm afgaat op het moment dat er water in het systeem komt. De rubberen manchet is onderhevig aan slijtage en uitdroging, en heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum. De fabrikant van de saildrive heeft een richtlijn als het gaat om het inspecteren en vervangen van het manchet. Deze datum is best voorzichtig ingesteld, maar dat is niet gek aangezien het wel om een heel kwetsbaar punt gaat in je boot.

Vertrouw niet alleen op de sensor

Er bestaat veel discussie over onderhoud aan de maildrive manchet. Volgens de fabriek moet bijvoorbeeld iedere 5 jaar bij een Yanmar saildrive of iedere 7 jaar bij een Volvo saildrive het rubberen manchet worden vervangen. De productenten van de saildrives houden een behoorlijke veiligheidsmarge in. Veel booteigenaren denken dat het controleren en vervangen van de saildrive niet nodig is, omdat er toch een sensor ingebouwd zit. Met een ingebouwd alarm kan er niet zo veel misgaan, toch? Het vervangen is immers een dure post in het onderhoudstotaal, zo’n 1500 euro. Dus wachten tot de sensor gaat piepen klinkt als een aanlokkelijke optie. Bovendien zit in sommige modellen geen sensor standaard ingebouwd.

De sensor geeft een signaal af als het afdichtsysteem lek is en er water in het systeem is gekomen. Een belangrijk signaal dat de saildrive onderhoud nodig heeft. Maar staar je niet blind op de sensor, want ook de sensor kan stuk gaan. Als het lek in de saildrive manchet heel klein is, kan de sensor door corrosie stuk gaan. Dus dan krijg je geen alarm als het saildrive manchet echt lek is gegaan! En loop je dus het risico dat je je boot voor een weekend varen aantreft onder water.

Wanneer saildrive manchet vervangen?

saildriveVervang je saildrive manchet dus op tijd, volgens de instructie van de fabrikant en vertrouw niet alleen op de sensor. Vervang je het manchet niet op tijd, dan loop je het risico dat je op een zeker moment een lek krijgt. En nog erger, dat als de bootverzekering schade expert bij je langs komt voor een inspectie, dat je mogelijk ook niet verzekerd bent voor de schade omdat je te lang hebt gewacht met vervangen.

Houd de vervangingsdatum volgens de fabrieksrichtlijnen dus aan en overschrijd deze niet. Op sommige saildrive manchetten staat een datum van productie vermeld. Als dat niet zo is, schrijf dan met een witte lakstift de datum erop dat deze is geïnstalleerd / vervangen.

Regelmatige inspectie van de saildrive

Zet op de lijst van je jaarlijkse onderhoudspunten, of controleer bij het vaarklaar maken van je boot dus dat je ieder jaar de saildrive manchet controleert, en daarbij ook controleert of de sensor nog werkt. Dan voorkom je problemen tijdens het vaarseizoen, en het zorgt ervoor dat je volgens je bootverzekering gewoon bent verzekerd bij een schade.