Naar het buitenland met je boot? ICP aanvragen!
/in Blog /door kimvolkersVeel booteigenaren maken in de zomermaanden een grotere tocht met hun boot. Naar de Middellandse Zee, of de Europese binnenwateren in. Heb je plannen om met je boot de grens over te gaan? Dan is het raadzaam om een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan te vragen. Daarmee toon je aan van wie de boot is waar je mee vaart. In Nederland is het voor de meeste vaartuigen niet verplicht om een dergelijk certificaat op zak te hebben, maar ga je over de grens, dan meestal wel.
Waarom een ICP aanvragen?
Voor de meeste boten is het in Nederland niet verlicht om een de boot te registreren. In het buitenland moet je echter wel aan kunnen tonen dat het jouw boot is waar je mee vaart. Dat kan met een ICP.
Wat is een ICP?
Een ICP is een officieus eigendomsbewijs van jouw boot. Met dit Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (de naam zegt het al) heb je een document in handen waarmee je kunt laten zien dat de boot van jou is. Ondanks dat het geen officiële registratie is, kom je met het ICP prima uit de voeten in het buitenland. Op het ICP staan jouw boot- en persoonsgegevens vermeld. Een ICP is 2 jaar geldig.
In welke landen heb ik een ICP nodig?
Een ICP is geldig in alle binnenwateren van Europa. In de meeste landen binnen Europa is het zelfs verplicht om een ICP bij je te hebben.
ICP aanvragen
Via de website van het Watersportverbond kun je voor € 19,50 een ICP aanvragen. Voor 2016 kon dit ook via ANWB, alleen daar zijn ze sinds 2016 mee gestopt.
Zorg dat je bij de hand hebt:
1. Gegevens van de boot (specificaties)
2. Eigendomsbewijs van de boot
3. Identiteitsbewijs van de eigenaar. Indien de eigenaar een bedrijf is, een inschrijving KvK plus een identiteitsbewijs van de eigenaar van het bedrijf.
Neem ook je ICC mee
Naast een ICP, waarmee je dus aantoont dat je eigenaar bent van de boot, heb je in het buitenland ook een Internationaal vaarbewijs (ICC) nodig. Een internationaal vaarbewijs is in de meeste landen verplicht. Lees hier meer over de verschillende vaarbewijzen.
Controleer je bootverzekering
In je bootverzekering kun je kiezen voor een bepaald dekkingsgebied. Heb je gekozen voor alleen de Nederlandse binnenwateren of de Nederlandse binnenwateren tot 5 mijl buiten de kust? Pas dan je verzekering ook nog aan voor dat je vertrekt. Het zou zonde zijn als je bij een schade ontdekt dat de verzekering de schade niet dekt omdat je buiten het dekkingsgebied bent gevaren.
Internationaal bootverzekering certificaat
In veel landen heb je naast je ICP waarmee je de eigendom aantoont, en naast je ICC (internationaal vaarbewijs) ook een internationaal verzekeringsbewijs nodig. Deze Statement of Insurance kun je gratis bij ons opvragen als je via ons je bootverzekering hebt afgesloten.
Wil je een nieuwe bootverzekering afsluiten? Dat kan bij ons direct online.
Alles over het Vaarbewijs
/in Blog /door robertEr zijn verschillende soorten vaarbewijzen met elk hun eigen geldigheid en gebied. Is het nu eigenlijk altijd verplicht om een vaarbewijs te hebben? En als je nog een vaarbewijs moet halen, welke heb jij dan nodig?
Is een vaarbewijs verplicht?
Een geldig vaarbewijs heb je in ieder geval nodig bij een boot vanaf 15 meter. Bij kleinere boten is een vaarbewijs niet verplicht, tenzij je een motor hebt waarmee je boot harder dan 20 km per uur kan varen. Let op, het gaat er hier om dat je boot harder dan dat kan varen, niet om hoe hard je op dat moment vaart als je wordt aangehouden.
Met wat voor boten kan ik varen zonder vaarbewijs?
Als je een boot hebt die minder dan 15 meter is en die minder hard (aangedreven) kan varen dan 20 km per uur. Bijvoorbeeld voor een kleinere zeilboot of catamaran zonder motor. Misschien kan jouw catamaran wel harder varen dan 20 km per uur, maar als er geen motor op zit hoef je nog steeds geen vaarbewijs te hebben.
Wat is het verschil tussen vaarbewijs I en vaarbewijs II?
Met een vaarbewijs I mag je in alle Nederlandse binnenwateren varen met boten tot 25 meter. Behalve het IJsselmeer. Dit is het meest gangbare vaarbewijs voor de pleziervaart. Met vaarbewijs I en II mag je ook op het IJsselmeer, de Waddenzee en de kustwateren varen. Om in het bezit van vaarbewijs II te komen moet je ook in het bezit zijn van vaarbewijs I. Alleen een examen vaarbewijs II halen voldoet niet.
Wil je een grotere toch maken, bijvoorbeeld een oversteek naar Engeland? Dan heb je een ICC (Internationaal Certificaat van Competentie) nodig.
Wat leer ik als ik mijn vaarbewijs ga halen?
Bij vaarbewijs I leer je simpel gezegd wat de regels op het water zijn. De lesstof van vaarbewijs II is wat zwaarder. Daar wordt van je verwacht dat je een reis kunt uitstippelen en koers kunt uitzetten van A naar B, rekening houdend met alle omstandigheden, zoals getij, stroming, wind etc.
Waar geldt het vaarbewijs?
In alle Nederlandse wateren. Wil je over de grens varen? Dan kun je als je in het bezit bent van vaarbewijs I en/of II, een internationaal certificaat (ICC) aanvragen. Als je je examen hebt gehaald na 1 januari 2010, heb je als het goed is direct een ICC gekregen. Bij een vaarbewijs I is dat een ICC for inland waters, bij II voor inland and coastal waters.
Heb ik in het buitenland een vaarbewijs nodig?
Ja. In de meeste landen is het verplicht om de internationale versie, ICC (Internationaal Certificaat van Competentie) bij je te dragen. Er zijn wel verschillen in de vaarbewijzen die je nodig hebt per land. In Duitsland heb je bijvoorbeeld een sportpatent nodig met een boot van 15 tot 25 meter. In België kom je goed uit de voeten met een Nederlandse. In de meeste Europese landen heb je een ICC nodig vanaf een bepaald aantal pk’s. Dat aantal pk’s verschilt per land.
Wat kost het om mijn vaarbewijs te halen?
Wil je je vaarbewijs halen? Dit kan met een dagcursus op locatie, maar je kunt er ook voor kiezen om een online cursus te doen. Hier zijn tal van aanbieders voor te vinden op internet. De tarieven voor de vaarbewijzen zijn verschillend per aanbieder, en afhankelijk of je de cursus online (prijzen vanaf 40 euro) wilt doen of ergens op locatie (rond 140 euro). Er zijn ook wel eens aanbiedingen te vinden met flinke kortingen, bijvoorbeeld via Groupon (rond 20 euro).
Heb je nog een papieren versie?
Het vaarbewijs is in Nederland verplicht sinds 1992. De eerste vaarbewijzen werden uitgegeven op papier. Als je nu examen doet, krijg je een plastic vaarbewijs pasje in creditcard formaat. De oude papieren versie is niet meer geldig. Lees hier wat je kunt doen als je nog een oud vaarbewijs hebt.
Ben je je vaarbewijs kwijt? Wat te doen.
Als je je vaarbewijs verloren bent, kun je een kopie opvragen bij Vamex. De kosten zijn 20 euro, en dan krijg je een nieuw pasje toegestuurd.
Saildrive onderhoud belangrijk voor je bootverzekering
/in Blog /door robertWaar moet je op letten bij saildrive onderhoud?
De saildrive zit op een hele kwetsbare plek in je boot. Immers gaat de saildrive via een gat door de romp van de boot naar buiten het water in. Als het systeem lek is, maak je water en zinkt je boot. Zaak dus om je saildrive vakkundig te laten bevestigen en onderhouden. De waterwering van de saildrive wordt gedaan door middel van een rubberen manchet. Dit manchet houdt het water buiten de boot. Nu is het best lastig om dit onderdeel regelmatig te inspecteren omdat het onder de boot ligt. Gelukkig zit er een sensor ingebouwd in het afdichtsysteem, zodat er een alarm afgaat op het moment dat er water in het systeem komt. De rubberen manchet is onderhevig aan slijtage en uitdroging, en heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum. De fabrikant van de saildrive heeft een richtlijn als het gaat om het inspecteren en vervangen van het manchet. Deze datum is best voorzichtig ingesteld, maar dat is niet gek aangezien het wel om een heel kwetsbaar punt gaat in je boot.
Vertrouw niet alleen op de sensor
Er bestaat veel discussie over onderhoud aan de maildrive manchet. Volgens de fabriek moet bijvoorbeeld iedere 5 jaar bij een Yanmar saildrive of iedere 7 jaar bij een Volvo saildrive het rubberen manchet worden vervangen. De productenten van de saildrives houden een behoorlijke veiligheidsmarge in. Veel booteigenaren denken dat het controleren en vervangen van de saildrive niet nodig is, omdat er toch een sensor ingebouwd zit. Met een ingebouwd alarm kan er niet zo veel misgaan, toch? Het vervangen is immers een dure post in het onderhoudstotaal, zo’n 1500 euro. Dus wachten tot de sensor gaat piepen klinkt als een aanlokkelijke optie. Bovendien zit in sommige modellen geen sensor standaard ingebouwd.
De sensor geeft een signaal af als het afdichtsysteem lek is en er water in het systeem is gekomen. Een belangrijk signaal dat de saildrive onderhoud nodig heeft. Maar staar je niet blind op de sensor, want ook de sensor kan stuk gaan. Als het lek in de saildrive manchet heel klein is, kan de sensor door corrosie stuk gaan. Dus dan krijg je geen alarm als het saildrive manchet echt lek is gegaan! En loop je dus het risico dat je je boot voor een weekend varen aantreft onder water.
Wanneer saildrive manchet vervangen?
Vervang je saildrive manchet dus op tijd, volgens de instructie van de fabrikant en vertrouw niet alleen op de sensor. Vervang je het manchet niet op tijd, dan loop je het risico dat je op een zeker moment een lek krijgt. En nog erger, dat als de bootverzekering schade expert bij je langs komt voor een inspectie, dat je mogelijk ook niet verzekerd bent voor de schade omdat je te lang hebt gewacht met vervangen.
Houd de vervangingsdatum volgens de fabrieksrichtlijnen dus aan en overschrijd deze niet. Op sommige saildrive manchetten staat een datum van productie vermeld. Als dat niet zo is, schrijf dan met een witte lakstift de datum erop dat deze is geïnstalleerd / vervangen.
Regelmatige inspectie van de saildrive
Zet op de lijst van je jaarlijkse onderhoudspunten, of controleer bij het vaarklaar maken van je boot dus dat je ieder jaar de saildrive manchet controleert, en daarbij ook controleert of de sensor nog werkt. Dan voorkom je problemen tijdens het vaarseizoen, en het zorgt ervoor dat je volgens je bootverzekering gewoon bent verzekerd bij een schade.
Plastic vaarbewijs pasje verplicht vanaf 1-1-2016
/in Blog /door robertVanaf 1 januari 2016 is het verplicht om in het bezit te zijn van het nieuwe plastic vaarbewijs pasje. Deze is minder fraudegevoelig en geeft meer informatie weer dan de oude. Op het oude papieren vaarbewijs stond bijvoorbeeld geen pasfoto en vaak zijn de gegevens niet meer duidelijk te lezen. Alle oude papieren vaarbewijs exemplaren die zijn afgegeven voor september 2001 zijn vanaf 1-1-2016 dus niet meer geldig. Alle vaarbewijzen die na september 2001 zijn afgegeven zijn al van plastic en die blijven gewoon geldig.
Ruil je papieren vaarbewijs gratis om voor een nieuw plastic vaarbewijs pasje.
Op de website van Vamex kun je een aanvraag doen voor een gratis omruil van je vaarbewijs. Denk er wel om dat je tijdens het aanvragen van een plastic vaarbewijs pasje een paar weken je oude vaarbewijs kwijt bent. Met het vaarseizoen voor de deur, is het dus verstandig om zo snel mogelijk je vaarbewijs pasje te regelen mocht je dit nog niet hebben gedaan. Vraag nu gratis omruil aan. Bij de aanvraag moet je het oude vaarbewijs meesturen, dus maak in de tussentijd wel even een kopie van het oude exemplaar.
Ben je je oude vaarbewijs kwijt?
Geen probleem, dan kun je nog steeds een nieuw exemplaar aanvragen van je vaarbewijs en krijg je alsnog een nieuw plastic vaarbewijs pasje. Je komt dan alleen niet in aanmerking voor een gratis omruil, aangezien dit geldt als een nieuwe afgifte (duplicaat). De kosten van een nieuw pasje bedragen dan €20,-.
Wat gebeurt er als ik niet omruil?
Het oude papieren vaarbewijs geldt niet meer als een geldig vaarbewijs. Ga je toch varen met een oud vaarbewijs, riskeer je een boete. Op varen zonder vaarbewijs staat een boete van €550,-. Naast een forse boete, kun je ook in problemen komen met je bootverzekering. De bootverzekering zal bij een aanvaring het oude papieren vaarbewijs namelijk niet meer accepteren. Zorg er dus voor dat je pas weer het water op gaat met een plastic vaarbewijs pasje op zak, en voorkom op deze manier .
Boot kopen
/in Blog /door robertEen boot kopen, waar moet je allemaal aan denken?
Het vaarseizoen is begonnen. Heb je een nieuwe boot op het oog? Lees dan hier waar je allemaal aan moet denken voordat je een boot kopen gaat.
1. Laat een aankoopkeuring uitvoeren
Een boot kopen is makkelijk. Een goede boot kopen is lastiger. Er kunnen altijd dingen zijn die je zelf over het hoofd ziet, of helemaal niet kunt zien bij het aankopen van een nieuwe boot. Een scheepsexpert kan je helpen om een goed beeld te krijgen van de staat waarin de boot zich verkeert. Bijvoorbeeld of er achterstallig onderhoud is geweest op de boot. Is er misschien een aanvaring geweest? Met speciaal meetapparatuur kijkt de expert de boot volledig voor je na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De scheepsexpert controleert of er sprake is van inwatering van romp en dek. Dit is belangrijk punt om toekomstige delaminatie of osmose te voorkomen.
Naast inzicht krijgen in de staat van onderhoud van je toekomstige boot , kan een aankoopkeuring ook betekenen dat je misschien nog wat kunt onderhandelen over de prijs die je voor de boot betaalt als uit het rapport achterstallig onderhoud of een schade blijkt. Of helemaal van de koop kunt afzien als de schade te groot is.
2. Ligplaats regelen voor je boot
Heb je al een besluit gemaakt waar je boot komt te liggen? Als je aan het water woont geen probleem, maar als dat niet zo is, zul je toch om je heen moeten kijken. Check welke havens en werven er bij je in de buurt liggen. Het is verstandig om goed te informeren, er zijn veel prijsverschillen bij verschillende jachthavens. Houd bij de keuze van ligplaats rekening met het gewenste vaargebied. Vanaf waar wil je voornamelijk varen, en is dat makkelijk bereikbaar vanaf jouw jachthaven?
3. Vervoer
Een boot kopen is gelukt. Nu wil je de boot graag op de door jou gekozen ligplaats hebben. Hoe ga je de boot vervoeren van de plaats waar de boot nu ligt naar waar je de boot wilt hebben? Via het water, kan het met een boottrailer of heb je speciaal vervoer nodig? En hoe is dat verzekerd? Vervoer over de weg is verzekerd binnen de bootverzekering, op een voor de boot geschikt vervoermiddel. Een boottrailer is vaak gratis meeverzekerd bij de bootverzekering, mits de boottrailer is opgegeven. Als je boot groter is en niet met een gewone boottrailer kan worden vervoerd, dan schakel je een speciaal vervoerbedrijf in om de boot te verplaatsen. Er zijn transportbedrijven die hier in gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld Van de Wetering.
4. Bootverzekering
Zorg ervoor dat je een bootverzekering afsluit voordat je de boot verplaatst. Zodra de boot voor 100% is betaald, ben je officieel eigenaar. Overweeg als het even kan om een volledig casco dekking te nemen. Stel je krijgt een motorstoring en je vaart tegen een brug aan. Daar kun je niks aan doen, maar dan is het wel verzekerd.
5. Voer preventief en achterstallig onderhoud uit
Laat eventueel achterstallig onderhoud direct uitvoeren. Overweeg ook om preventief al wat onderdelen te vervangen die binnenkort aan vervanging toe zijn. Controleer bijvoorbeeld verstagingen, laat deze tijdig keuren door een tuigerij specialist. Ook onderhoud op de manchet van de saildrive (rubberen pakking tussen romp en schroef) is belangrijk. Volg de richtlijnen van de leverancier voor vervanging. Als de manchet van de saildrive lek raakt gaat er meestal wel een motoralarm af, maar als je te laat bent en een schade krijgt kan een maatschappij je afwijzen omdat je niet hebt gehandeld als goed huisvaarder.
6. Plezierige vaart!
Boot kopen gelukt en de boot klaar om te varen? Dan onze laatste tip: geniet!
Hiswa 2016
/in Blog /door robertDe jaarlijkse start van het watersportseizoen wordt als vanouds weer geopend met de Hiswa. De Hiswa 2016 is van 16 t/m 20 maart. Een geweldig evenement om je te laten inspireren door nieuwe technieken en gadgets, of om je te oriënteren op een nieuwe boot of onderdelen daarvan.
Wat kun je verwachten op de Hiswa 2016?
Nieuwe modellen
Verschillende jachtwerven tonen hun nieuwste modellen van boten tot ongeveer 10 meter. Onderverdeeld in zeiljachten, klassiekers, sloepen en speedboten is er voor iedere watersportliefhebber wat wils. Je kunt met een loopplank / steiger naar boven lopen en ook in de boten kijken.
Nieuwe ontwerpen
Ieder jaar staan er ook een aantal prototypes van nieuwe ontwerpers. Boten die nog in productie genomen moeten worden waar je nu al een kijkje in de keuken kunt nemen van hoe het eruit gaat zien.
Boot onderdelen, uitrusting en producten voor boot onderhoud
Voor allerlei onderdelen kun je uitgebreid terecht op de Hiswa. Nieuwe soorten boegschroeven, touwen, verstaging, kikkers, uitvalbescherming en kleding. En de nieuwste innovaties op het gebied van boot onderhoud. Laat je inspireren door alle nieuwe technieken die er zijn ontwikkeld.
Buitenboordmotor en rubberboot
Ben je op zoek naar een nieuwe buitenboordmotor? Dan kun je op de Hiswa 2016 je uitgebreid oriënteren en je huidige buitenboordmotor vergelijken met de nieuwe buitenboordmotoren op de markt. Ook is er een ruime keuze aan rubberboten.
Activiteiten
Naast nieuwe boten, onderdelen, motoren en innovatieve technieken, is er ook ruimte voor activiteiten en ontspaning.
Kom kijken bij diverse workshops of woon de presentaties bij van verschillende bekende sprekers in het Zeiltheater.
Fun zone
In een groot zwembad, opgesteld met windturbines ernaast, kun je zelf met een Optimist zeilen, of bijvoorbeeld surfen. Of probeer de nieuwste trends eens uit op watersportgebied, zoals suppen.
Watersport vakantie boeken
Ben je helemaal enthousiast geworden over het zeilen maar je hebt zelf geen boot? Dan kun je altijd nog een mooie zeilvakantie boeken. Of leer zelf zeilen bij een van de aanwezige zeilscholen.
Bootverzekering
Natuurlijk horen bootverzekeringen er ook bij. Zonder bootverzekering ga je toch minder lekker het water op. Jarenlang was Max Behrend Verzekeringen als standhouder van de partij. Dit jaar slaan we een jaartje over als standhouder en gaan een keer de Hiswa 2016 beleven als bezoeker. Wil je meer weten over je bootverzekering? Of sta je op het punt een boot aan te schaffen en zoekt de beste bootverzekering? Bij ons kun je direct online je bootverzekering afsluiten.
Lees het volledige programma en meer informatie over de Hiswa 2016.Wij wensen je heel veel plezier op de Hiswa 2016 en een goed vaarzeizoen toe.
Voorkom diefstal met goede boot beveiliging
/in Blog /door robertGoede boot beveiliging voorkomt diefstal
Als je boot in het water ligt, of het nou thuis is of in een haven of aan een kade. Goede boot beveiliging is essentieel. En als je je boot op een mooie dag aanlegt bij een haven of aan een kade, stap je toch een stuk relaxter richting terras als je je boot goed hebt beveiligd met een gecertificeerd watersport beveiligingsproduct.
Je kunt een boot verzekeren tegen diefstal, natuurlijk. Maar het liefste voorkom je dat je boot wordt gestolen.
10% korting op boot beveiliging
Via www.watersportbeveiliging.com kun je via ons nu met 10% korting allerlei watersport beveiligingsartikelen aanschaffen. Van een bootslot tot walanker, buitenboordmotor beveiliging tot boot alarm systeem met track and trace. Alle producten van www.watersportbeveiliging.com zijn van de juiste keurmerken en certificaten voorzien en specifiek geschikt voor uw boot. Ook voor advies over watersport beveiliging kun je terecht bij ze.