Boot kopen

Een boot kopen, waar moet je allemaal aan denken?

Het vaarseizoen is begonnen. Heb je een nieuwe boot op het oog? Lees dan hier waar je allemaal aan moet denken voordat je een boot kopen gaat.

1. Laat een aankoopkeuring uitvoeren

Een boot kopen is makkelijk. Een goede boot kopen is lastiger. Er kunnen altijd dingen zijn die je zelf over het hoofd ziet, of helemaal niet kunt zien bij het aankopen van een nieuwe boot. Een scheepsexpert kan je helpen om een goed beeld te krijgen van de staat waarin de boot zich verkeert. Bijvoorbeeld of er achterstallig onderhoud is geweest op de boot. Is er misschien een aanvaring geweest? Met speciaal meetapparatuur kijkt de expert de boot volledig voor je na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De scheepsexpert controleert of er sprake is van inwatering van romp en dek. Dit is belangrijk punt om toekomstige delaminatie of osmose te voorkomen.

Naast inzicht krijgen in de staat van onderhoud van je toekomstige boot , kan een aankoopkeuring ook betekenen dat je misschien nog wat kunt onderhandelen over de prijs die je voor de boot betaalt als uit het rapport achterstallig onderhoud of een schade blijkt. Of helemaal van de koop kunt afzien als de schade te groot is.

2. Ligplaats regelen voor je boot

Heb je al een besluit gemaakt waar je boot komt te liggen? Als je aan het water woont geen probleem, maar als dat niet zo is, zul je toch om je heen moeten kijken. Check welke havens en werven er bij je in de buurt liggen. Het is verstandig om goed te informeren, er zijn veel prijsverschillen bij verschillende jachthavens. Houd bij de keuze van ligplaats rekening met het gewenste vaargebied. Vanaf waar wil je voornamelijk varen, en is dat makkelijk bereikbaar vanaf jouw jachthaven?

boot kopen

3. Vervoer

Een boot kopen is gelukt. Nu wil je de boot graag op de door jou gekozen ligplaats hebben. Hoe ga je de boot vervoeren van de plaats waar de boot nu ligt naar waar je de boot wilt hebben? Via het water, kan het met een boottrailer of heb je speciaal vervoer nodig? En hoe is dat verzekerd? Vervoer over de weg is verzekerd binnen de bootverzekering, op een voor de boot geschikt vervoermiddel. Een boottrailer is vaak gratis meeverzekerd bij de bootverzekering, mits de boottrailer is opgegeven. Als je boot groter is en niet met een gewone boottrailer kan worden vervoerd, dan schakel je een speciaal vervoerbedrijf in om de boot te verplaatsen. Er zijn transportbedrijven die hier in gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld Van de Wetering.

4. Bootverzekering

Zorg ervoor dat je een bootverzekering afsluit voordat je de boot verplaatst. Zodra de boot voor 100% is betaald, ben je officieel eigenaar. Overweeg als het even kan om een volledig casco dekking te nemen. Stel je krijgt een motorstoring en je vaart tegen een brug aan. Daar kun je niks aan doen, maar dan is het wel verzekerd.

5. Voer preventief en achterstallig onderhoud uit

Laat eventueel achterstallig onderhoud direct uitvoeren. Overweeg ook om preventief al wat onderdelen te vervangen die binnenkort aan vervanging toe zijn. Controleer bijvoorbeeld verstagingen, laat deze tijdig keuren door een tuigerij specialist. Ook onderhoud op de manchet van de saildrive (rubberen pakking tussen romp en schroef) is belangrijk. Volg de richtlijnen van de leverancier voor vervanging. Als de manchet van de saildrive lek raakt gaat er meestal wel een motoralarm af, maar als je te laat bent en een schade krijgt kan een maatschappij je afwijzen omdat je niet hebt gehandeld als goed huisvaarder.

6. Plezierige vaart!

Boot kopen gelukt en de boot klaar om te varen? Dan onze laatste tip: geniet!