Hoe houdt u uw bilgepomp in top conditie?

Regelmatig onderhoud hoort erbij als je een sloep hebt, de verzekeraar verwacht dit ook van u als “goed huisvaarder”. Regelmatig zien wij met name bij open sloepen problemen met stijgend water in de bilge van het vaartuig door het niet goed functioneren van de bilgepomp.

De bilgepomp is een handig en bijna onmisbaar onderdeel, zeker als je sloep niet bij je voor de deur ligt. Water in de bilge kan door verschillende oorzaken ontstaan, en je kunt het niet altijd met het oog goed zien. Een goed functionerende pomp is dus essentieel. Wij helpen je graag met een aantal tips om je bilgepomp te onderhouden.

Tips voor onderhoud van de bilgepomp:

  1. controleer regelmatig de zekeringen, zijn ze nog intact of zijn deze niet aangetast door corrosie door vocht.
  2. Is de weg bij de aanzuigkorf vrij van vuil
  3. Werkt de vlotter nog naar behoren, door de hoge aanvang spanning kan het balletje in de vlotter brandplekken veroorzaken en zo geen goed contact maken
  4. Indien men een elektronische vlotter heeft, zijn de contacten dan vrij van diesel -/ vuil of vet. Door vet of diesel bij dit soort vlotters is er geen elektrische contact mogelijk en zal het schip dus niet leeggepompt worden.
  5. Is de accu nog in een goede conditie. Bij hevige regenval kan het zijn dat de pomp regelmatig voor langere tijd moet pompen. Bij een slechte accu zal dus niet al het water weg gezogen worden.

Schade door achterstallig onderhoud is niet verzekerd

Houd er rekening mee dat er van je wordt verwacht als je een boot hebt, dat je de boot goed en regelmatig onderhoudt. Als je een schade krijgt aan de boot, veroorzaakt door achterstallig onderhoud, dan zal de verzekeraar stellen dat dit niet is verzekerd. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Heb je vragen over dit artikel of over je bootverzekering zelf? Neem gerust contact met ons op.