Naar het buitenland met je boot? ICP aanvragen!

ICP aanvragenVeel booteigenaren maken in de zomermaanden een grotere tocht met hun boot. Naar de Middellandse Zee, of de Europese binnenwateren in. Heb je plannen om met je boot de grens over te gaan? Dan is het raadzaam om een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan te vragen. Daarmee toon je aan van wie de boot is waar je mee vaart. In Nederland is het voor de meeste vaartuigen niet verplicht om een dergelijk certificaat op zak te hebben, maar ga je over de grens, dan meestal wel.

Waarom een ICP aanvragen?

Voor de meeste boten is het in Nederland niet verlicht om een de boot te registreren. In het buitenland moet je echter wel aan kunnen tonen dat het jouw boot is waar je mee vaart. Dat kan met een ICP.

Wat is een ICP?

Een ICP is een officieus eigendomsbewijs van jouw boot. Met dit Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (de naam zegt het al) heb je een document in handen waarmee je kunt laten zien dat de boot van jou is. Ondanks dat het geen officiële registratie is, kom je met het ICP prima uit de voeten in het buitenland. Op het ICP staan jouw boot- en persoonsgegevens vermeld. Een ICP is 2 jaar geldig.

In welke landen heb ik een ICP nodig?

Een ICP is geldig in alle binnenwateren van Europa. In de meeste landen binnen Europa is het zelfs verplicht om een ICP bij je te hebben.

ICP aanvragen

Via de website van het Watersportverbond kun je voor € 19,50 een ICP aanvragen. Voor 2016 kon dit ook via ANWB, alleen daar zijn ze sinds 2016 mee gestopt.

Zorg dat je bij de hand hebt:

1. Gegevens van de boot (specificaties)

2. Eigendomsbewijs van de boot

3. Identiteitsbewijs van de eigenaar. Indien de eigenaar een bedrijf is, een inschrijving KvK plus een identiteitsbewijs van de eigenaar van het bedrijf.

Neem ook je ICC mee

Naast een ICP, waarmee je dus aantoont dat je eigenaar bent van de boot, heb je in het buitenland ook een Internationaal vaarbewijs (ICC) nodig. Een internationaal vaarbewijs is in de meeste landen verplicht. Lees hier meer over de verschillende vaarbewijzen.

Controleer je bootverzekering

In je bootverzekering kun je kiezen voor een bepaald dekkingsgebied. Heb je gekozen voor alleen de Nederlandse binnenwateren of de Nederlandse binnenwateren tot 5 mijl buiten de kust? Pas dan je verzekering ook nog aan voor dat je vertrekt. Het zou zonde zijn als je bij een schade ontdekt dat de verzekering de schade niet dekt omdat je buiten het dekkingsgebied bent gevaren.

Internationaal bootverzekering certificaat

In veel landen heb je naast je ICP waarmee je de eigendom aantoont, en naast je ICC (internationaal vaarbewijs) ook een internationaal verzekeringsbewijs nodig. Deze Statement of Insurance kun je gratis bij ons opvragen als je via ons je bootverzekering hebt afgesloten.

Wil je een nieuwe bootverzekering afsluiten? Dat kan bij ons direct online.